גורמים

  • נעילה של נעליים לא נוחות וצרות שאינן
    תומכות במבנה הרגליים, בעיקר נעלי עקבים ונעלי בובה
  • היווצרות של גידול שפיר הלוחץ על העצב המרכזי בכף הרגל
  • פלטפוס והולפוס 
  • מטטרסלגיה (בוניון)
  • פעילות ספורטיבית לא מבוקרת, בעיקר ריצה
  • השמנת יתר והזנחה גופנית
  •  

תסמינים

  • כאבים עזים בכרית ובאצבעות כף הרגל, בעיקר בעת דריכה
  • תחושת שריפה
  • נמלול ו/או חוסר תחושה באצבעות הרגליים

טיפול מניעתי

  • נעילת נעליים נוחות שתומכות בכף הרגל
  • שמירה על אורח-חיים בריא הכולל פעילות גופנית מתונה

***ממליצה לצרף תמונה המתארת את מיקום העצבים שנפגעים בדרך כלל ומסבירים מהו המסרק 

מורטון נוירומה היא תופעה המתארת לחץ עז על העצב המרכזי בכף הרגל, שלרוב נובע כתוצאה מעומס על הרווח שבין עצמות המסרק בכף הרגל. התופעה גורמת לכאבים עזים ושריפה במקום, בעיקר בעת דריכה, המקרינים לאצבעות הרגליים.

בשפה רפואית, מבנה הרגל מתואר כ”מסרק” שראשיתו בעצם אחת חזקה, המתפצלת למספר ענפים המעצבבים את אצבעות כף הרגל ואת מבנה כף הרגל העליונה. העצב המרכזי עובר בין המסרקים, וממוקם לצד כלי דם מקומיים מתחת לכריות השומן. חיכוך ממושך של אצבעות הרגליים ועצם כף הרגל מוביל לעומסים רבים על העצב המרכזי, שלעיתים קרובות עשויים להוביל לדלקתיות ולכאבים עזים באזור, וכאמור להתפתחות של מורטון נוירומה.

לחלופין, לעיתים מורטון נוירומה עשויה להתפתח כתוצאה מהופעה של גידול שפיר עשוי שומן באזור כף הרגל העליונה, המפעיל לחץ על העצב המרכזי ואף פוגע בפעילות של מחזור הדם בכף הרגל.

רוב הפעמים, מורטון נוירומה מתעוררת בין עצם המסרק השלישית לרביעית כלומר, בין הקמיצה לאמה בכף הרגל, ופחות נפוצה בין עצם המסרק השנייה לשלישית. התופעה שכיחה בקרב נשים ומטופלים שסובלים מהיסטוריה של פלטפוס או הולפוס.   

מורטון נוירומה מתפתחת בהדרגתיות, כאשר בשלב הראשון הכאבים מופיעים לזמן קצר ואך ורק בעת שימוש בנעליים לא מתאימות. עם הזמן, הכאבים הופכים לממושכים ועזים יותר, ועשויים להימשך ימים ואפילו שבועות במהלך פעילות או מנוחה. במצבים חריפים, הכאב הופך לתמידי.

פתרונות

בכדי להתאים לכל מטופל את מהלך הטיפול הנכון ביותר עבורו, חיוני לאפיין את מיקום הכאב הספציפי היטב באמצעות אולטרסאונד או MRI.

טיפול שמרני במורטון נוירומה

  • מנוחה מתונה – עם רגל מורמת. יש להימנע ממנוחה במיטה להקלה על הכאבים, מאחר והיא עשויה להוביל לניוון ולהאטה משמעותית של תהליך ההחלמה. מומלץ להמשיך בכל פעילות שניתן לבצע ללא כאב או החמרה של התופעה.
  • נעילת נעליים מתאימות – רחבות ושטוחות, נוחות שעוטפות את הרגל ומספקות לה תמיכה מלאה.
  • עיסוי כף הרגל – להקלה על הכאבים. מתיחת הבהונות וביצוע תרגילים ייעודיים.
  • קירור האזור – על ידי הנחת שקית קרח המכוסה בבד, במשך כ- 15 דקות בממוצע, כ- 3-4 פעמים ביום.
  • פיזיותרפיה ותרגילים ייעודיים – ביצוע של תרגילי פיזיותרפיה על בסיס קבוע בבית או יחד עם מטפל. התרגילים כוללים מתיחות המכשירות את כף הרגל לעמוד בעומס פעילות מלא ומקנות טווחי תנועה ותפקוד טובים יותר.
  • מניעה מריצה.

התאמת מדרסים אקטיביים

מאחר ותופעת מורטון נוירומה נגרמת כתוצאה מהיווצרות של לחץ על העצב המרכזי בכף הרגל, התאמה של מדרסים איכותיים, שתפקידם לפזר את העומסים המוטלים על כף הרגל, תורמת להקלה משמעותית על הכאבים ואף מקדמת תהליך החלמה מהיר יותר.

המדרסים מסייעים להפחית את גודל הלחץ המופעל על העצב המרכזי, ועל ידי כך מאפשרים לו ליהנות מהקלה ומנוחה. מדרסים המותאמים לתופעת מורטון נוירומה כוללים פד מטטרסאל ייחודי, המספק תמיכה לקשת הרוחבית ומסייע להפחית עומסים מאזור עצמות המסרק. לאורך זמן, הפחת בלחץ מסייע לקדם החלמה טבעית של כף הרגל, בזכות חידוש הפעילות האופטימלית של מחזור הדם באזור העצב המרכזי, המאפשרת לגופנו לטפל בבעיה בצורה נקודתית וטובה יותר.

מרכז ספורטופדיק מתמחה בהתאמה של מדרסים אקטיביים איכותיים ברמות ריפוד וקשיחות שונות, במטרה לספק לכל מטופל ומטופל מדרס שמתאים לרגלו כמו כפפה ליד. המדרסים מותאמים על כף רגלו של המטופל בכדי להבטיח התאמה נוחה ומדויקת, התומכת בכף הרגל מכל כיוון ומאפשרת הנאה משגרה ללא כאבים.

טיפול בגלי הלם

טיפול בגלי הלם הוא טיפול משלים להקלה על תופעת מורטון נוירומה, על ידי פירוק ההסתעפות הסיבית, הגידול השפיר או כל גורם לעומס שנוצר באזור העצב המרכזי ומשפיע עליו. זאת במטרה להפחית את גודל הלחץ המוטל על האזור ולחדש את זרימת הדם למקום, כדי לאפשר גישה לכדוריות הדם הלבנות בגופנו ולייעל את תהליך ההחלמה הטבעי של הגוף.

הטיפול הוכח כיעיל ואינו פולשני כלל. במהלכו, גלי ההלם מועברים לנקודה ספציפית בכף הרגל העליונה על ידי מכונה במשך כמספר דקות, ותוך כך מסייעים להקל משמעותית על כאבים ובפרט כאבים כרוניים.

מרכז ספורטופדיק מתמחה במתן טיפולי גלי הלם מזה שנים, ומאמין בשילוב הטיפול כחלק מתוכנית טיפול מוגדרת וארוכת טווח, המכוונת להחלמה מהירה ויסודית מן התופעה האורטופדית.  

למידע נוסף אודות טיפולים בגלי הלם, לחצו כאן.  

 

גם אם הכאבים נעלמים, מומלץ לנקוט במשנה זהירות ולהימנע מפעילות מאומצת עם הרגל במשך כ- 4 ועד ל- 8 שבועות, בכדי לאפשר לרקמה הפגועה להחלים במלואה. כל חזרה לפעילות ספורטיבית תיעשה באופן הדרגתי. יש להימנע מפעילות מאומצות או חריגות המובילות להיווצרות הבעיה, כמו נעילת עקבים.

דילוג לתוכן