גורמים
- שימוש-יתר בגיד האכילס
- הטלת עומסים על בסיס קבוע
- פעילות גופנית מאומצת ללא מנוחה,
המובילה לשחיקה וקרעים בגיד - ביצוע שגוי של תרגילים או תנועה לא נכונה של הרגל
- פלטפוס והולפוס
- השמנת יתר והזנחה גופנית
- נעילת נעליים צרות ולא נוחות
- יציבת אגן לקויה
- שימוש בסוגים מסוימים של אנטיביוטיקה
- פציעות
- מחלות כמו סוכרת או שיגרון
תסמינים
- כאבים המחריפים בהדרגה
- קשיחות וקושי בתנועה
- נפיחות או בליטה במיקום הכאב
טיפול מניעתי
- שמירה על משקל תקין ואורח חיים בריא
- נעילת נעליים מתאימות ונוחות
- תרגול פעילות ספורטיבית מתונה והליכה נכונה
- מניעה מפעילות ספורטיבית על משטחים קשים או נטויים
טנדונוזיס או טנדינוזיס היא תופעה כרונית המתארת הידרדרות בכמות הקולגן בגיד האכילס, המהווה את הרקמה הסיבית המקשרת בין שרירי הרגל התחתונה האחוריים לשריר התאומים, שריר הסוליה ועצם העקב. המצב נובע משחיקה של הגיד, כתוצאה מפעילות-יתר או הטלה של עומס רב על הגיד לאורך זמן.
בניגוד לטנדונוזיס, טנדוניטיס היא דלקת אקוטית בגיד האכילס. היא נחשבת לאחת מן הפציעות הנפוצות ביותר בקרב ספורטאים, ובדומה לטנדונוזיס מתפתחת כתוצאה משימוש-יתר והטלה של לחצים גדולים על גיד האכילס על בסיס קבוע. התופעה שכיחה בעיקר בגברים.
גיד האכילס הוא הגיד הגדול והחזק ביותר בגופנו. הוא עטוף ברקמת חיבור למניעת חיכוכים וממוקם לצד בורסה, שק נוזלים, המסייע למנוע חיכוך בין הגיד לעצם העקב במהלך התנועה. פעילותו של הגיד חיונית לפעולות בסיסיות כמו הליכה, ריצה וקפיצה.
כאשר הגיד סובל מדלקת, קרע או הידלדלות בכמות הקולגן, בשלב ראשוני ניתן לחוש בכאבים עזים באזור הרגל, בעיקר במהלך פעילות או בעת מגע. עם זאת, ככל שהמצב מחריף כך הופעת הכאב מתרחשת מוקדם יותר במהלך הפעילות ואפילו בזמן מנוחה.
פתרונות
בכדי לאפיין את הטיפול המתאים ביותר עבור כל מטופל ומטופל, חיוני לפנות לאורטופד ולבצע את הבדיקות הנדרשות, לרבות צילומי רנטגן ו- MRI. הגעה לטיפול בששת החודשים הראשונים בהם מתפתחת התופעה מעלה משמעותית את סיכויי הצלחת הטיפול.
טיפול שמרני בטנדונוזיס
- מנוחה – הפסקה או הפחתה של הפעולות הפיזיות ששמות לחץ ועומס על כף הרגל כמו פעילות גופנית מאומצת או הליכה מרובה. לעיתים אף מומלצת מנוחה מוחלטת עם רגל מורמת.
- קירור האזור – על ידי הנחת שקית קרח המכוסה בבד, במשך כ- 15 דקות בממוצע, כ- 3-4 פעמים ביום.
- חבישת האזור לסיפוק תמיכה והקלה על העומס.
- פיזיותרפיה ותרגילים ייעודיים – ביצוע של תרגילי פיזיותרפיה על בסיס קבוע בבית או יחד עם מטפל. ביצוע של מתיחות או תרגילים קלים לשמירה על התנועתיות והכושר באזור.
- עיסוי רקמות עמוק – להקלה על הכאבים, שחרור הרקמות והשבת הזרימה של מחזור הדם לאזור לייעול תהליך ההחלמה.
- נעילת נעליים מתאימות – שטוחות ורחבות, שתומכות במבנה במנח הרגל ונוחות להליכה.
- שימוש בהגבהה – להפחתת הלחצים המוטלים על הגיד.
- נטילת משככי כאבים – נוגדי דלקת שאינם סטרואידים כמו אדוויל ונורופן.
טיפול משלים בטנדונוזיסמרכז ספורטופדיק מאמין בבנייה של תוכנית החלמה אינטגרטיבית, המשלבת בין מספר טיפולים במטרה ליצור תהליך החלמה ממוקד ויסודי, המביא לתוצאות.
התאמת מדרסים אקטיביים
מדרסים מסייעים לפזר את גודל העומסים המוטל על גיד האכילס באופן שווה, במטרה להקל על הכאבים ולאפשר לגיד ליהנות מהמנוחה הנדרשת לתהליך ההחלמה. ההקלה בלחצים אף מאיצה את הפעילות של מחזור הדם באזור גיד האכילס ובזכות זאת, מקדמת את התיקון הטבעי של הגיד על ידי הגוף.
המדרסים של מרכז ספורטופדיק עשויים מן הטכנולוגיה המתקדמת ביותר בשוק, ומבוססים על פטנט בינלאומי שמטרתו למקסם את טווח התנועה של כף הרגל תוך מניעה של הכאבים, ומתן האפשרות ליהנות משימוש במדרסים עם רוב דגמי הנעליים הקיימים כיום.
אנו מתאימים את המדרסים שלנו על רגל המטופל, בכדי להבטיח התאמה אישית ומושלמת לכף הרגל, המסייעת להקל על הכאבים, לאפשר הליכה נוחה ולייעל משמעותית את תהליך ההחלמה בטווח הארוך.
למידע נוסף על טיפולים המדרסים שלנו, לחצו כאן.
טיפול בגלי הלם
טיפול בגלי הלם נחשב לטיפול רפואי קונבנציונלי בעל ותק של עשרות שנים, המסייע להקל על כאבים ולייעל משמעותית את תהליך ההחלמה של גיד האכילס. הטיפול מומלץ כחלק מתוכנית טיפול מלאה, המסייעת להאיץ את תהליך ההחלמה.
במהלך הטיפול, מוקרנים גלי הלם כלפי אזור גיד האכילס, במטרה להגדיל את הזרימה של מחזור הדם לאזור זה. כתוצאה מכך, לכדוריות הדם הלבנות של גופנו גישה טובה יותר לגיד ובאפשרותן להאיץ את תהליך ההחלמה, על ידי תיקון האזור והזנתו בערכים הרצויים, כמו חלבונים. הפעולה אף מסייעת להקל על כאבים על ידי פיזור הלחצים המופעלים על הגיד.
מרכז ספורטופדיק מבצע טיפולים בגלי הלם מזה שנים וכולל אותם בתוכניות טיפול משולבות מגוונות, במטרה להביא לתהליך החלמה הוליסטי מכל כיוון.
למידע נוסף על טיפולים בגלי הלם, לחצו כאן.
גם אם הכאבים נעלמים, מומלץ לנקוט במשנה זהירות ולהימנע מפעילות מאומצת עם הרגל במשך כ- 4 ועד ל- 8 שבועות, בכדי לאפשר לרקמה הפגועה להחלים במלואה. כל חזרה לפעילות ספורטיבית תיעשה באופן הדרגתי. יש להימנע מפעילות מאומצות או חריגות המובילות להיווצרות הבעיה, להימנע מתנועות לא נכונות או מעמידה ממושכת.